Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Yalıboyu Mimarlık

Gökmedrese Camii & Torumtay Türbesi

 

 

 

Gök Medrese Cami & Torumtay Türbesi

 

            Amasya’nın batısında,yer alan camiyi Amasya Beylerbeyi Emir Seyfeddin Torumtay 1266-1267’deyaptırmıştır. Cami, medrese ve mezar odası ile kapalı bir külliye şeklindedir.

            Camininyanında bulunan kümbet, mavi renkte çinilerle süslendiğinden Gökmedrese adınıalmıştır. Sadece kesme taş mimarisi olgun nispetleri ve süslemeleri bakımındanAnadolu’da eyvan biçimli portali olan bir camidir.  

            Türbetuğla ve tek renkli koyu yeşil çinilerden meydana gelmiş zikzak motiflidir.Cami Anadolu Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. XIX.yüzyıldaonarım gören Cami, 1926-1977 yılları arasında Amasya Müzesi olarakkullanılmıştır. Dikdörtgen plânlı, kesme taştan kalın duvarlıdır. Hem cami hemde medrese olarak kullanılmıştır. Kapısında II.Abdülhamid’in yaptırdığı onarımyazıtı bulunmaktadır.          

            Ağaçişçiliğinin güzel bir örneği olan kapısı günümüzde Amasya Müzesindesergilenmektedir. Çevresi geometrik motiflerle süslü ana kapının iki yanındakipencereler Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Pencerelerzengin mukarnaslarla yukarı doğru daralmaktadır. İki sırada dörderden 8 kalınayakla mihraba dik 3 bölüme ayrılan mekân sivri kemerler üzerine oturan kubbeve tonozlarla örtülüdür. Girişte soldaki üç sandukadan biri Torumtay’ınsoyundan gelen Necip Bey’e aittir.     

            Mihrapyarım silindirik biçimiyle basit bir görünümdedir. Medreseye bitişik,kuzeydoğudaki türbe, mimarisi ve süslemeleriyle Selçuklu sanatınıyansıtmaktadır. Kesme taştan yapılmıştır. Kare plan üzerine, sekizgen yüksekkasnaklı, yıldız piramidal, tuğla bir külahla örtülüdür. Torumtay’ın türbesicaminin karşısındadır
 

 

 





 

 Ana Sayfa  

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam20
Toplam Ziyaret763655
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.870034.0057
Euro37.641937.7928
İller Arası Mesafe
Çikolata Dünyası